vissen met de texas en carolina rig
Velen onder jullie kennen deze finesse technieken ondertussen wel, de Texas en Carolina rig. Deze twee technieken zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen. En omdat ze allebei zo goed werken, is het belangrijk te begrijpen hoe ze eruit zien en wanneer je ze moet gebruiken.
Het algemene voordeel van de Texas- en Carolina rig is dat het kunstaas langzamer wordt binnen gevist. Hierdoor blijft het kunstaas langer in de strike zone van de roofvis, waardoor je deze makkelijker tot een aanbeet kan verleiden.
Het belangrijkste verschil tussen de Texas- en Carolina rig is dat de Texas rig effectiever is voor het vissen in een gebied met veel beschutting, zoals wier, stronken en begroeiing. De Carolina rig daarintegen is meer effectief voor het vissen in open water en kale gebieden waar je snel veel grond wilt bevissen.
Texas rig
De Texas rig is een montage die voorzien is van een stoppertje, bullet weight, een kraal, een haak en een softbait. Een bullet weight is een gewichtje dat gemaakt kan zijn van lood, metaal of tungsten, dit zorgt ervoor dat de softbait naar de bodem zakt. Door de positie van de bullet weight is de rig “top heavy” waardoor deze steeds met de neus naar beneden duikt en zo een “azende” uitstraling imiteert. De bullet weight zit direct tegen de glazen kraal wat een knetterend geluid veroorzaakt en zo ook de aandacht van de vis trekt. De actie van het kunstaas is bij een Texas Rig vergelijkbaar als bij het gebruik van een loodkoop of bij de Cheburashka methode. Door de eenvoudige constructie is de Texas rig zeer makkelijk zelf te maken.
Benodigdheden:
- Fluorcarbon lijn; 0.25 – 0.35mm; 60 – 100cm
- Bullet weight
- Offset haak
- Plastic of glazen kraal
Voor het vissen met de Texas rig gebruik je zacht plastic kunstaas, ook wel softbaits genoemd. Eerst schuif je een kogelvormig gewicht (bullet weight) over de fluorcarbon lijn, daarna doe je hetzelfde met een plastic of glazen kraal. Neem vervolgens een offset haak, en maak de lijn eraan vast.
Tip: Vis je op mosselbanken of bodem met veel stenen, gebruik dan een iets langere fluorcarbon onderlijn (+- 100cm). Fluorcarbon heeft namelijk een hogere schuurbestendigheid t.o.v. je gevlochten lijn.
Plaats nu een softbait op de haak. Als je dit een eerste keer doet kan dit wat omslachtig zijn. Haal de haak door de kop van de softbait, de haakpunt dient er langs de onderzijde uit te komen. Draai hem vervolgens een kwartslag en prik de haak door de buik van de softbait. De laatste stap is om de haak "weedless" te maken door de punt van de haak terug in het lichaam van de softbait te prikken.
Carolina rig
De Carolina rig is nagenoeg identiek aan de Texas rig. Het enige verschil zit hem in de afstand tussen de bullet weight met kraal en de softbait. Bij de Carolina Rig is de onderlijn met softbait gescheiden van de bullet weight + kraal door middel van een tonwartel. Dit heeft als voordeel dat de softbait iets verder van de bodem zweeft doordat de bullet weight en kraal er niet tegen aan zitten. Hoe langer je het stuk onderlijn maakt, hoe hoger het kunstaas zal zweven en hoe trager het zal afzinken.
Benodigdheden:
- Fluorcarbon lijn; 0.25 – 0.35mm; 60 – 100cm
- Bullet weight
- Offset haak
- Plastic of glazen kraal
- Tonwartel
- stopper
Bij de carolina rig is het aangeraden om 2 verschillende diktes fluorcarbon te gebruiken. Waarbij het fluorcarbon stuk met de bullet weight dikker is dan de onderlijn. Wanneer je namelijk vast hangt maak je zo nog kans om het stuk met je bullet weight terug te hebben.
Pak een stuk fluorcarbon onderlijn (0.30 – 0.40mm) van ± 30cm om je bullet weight en kraaltje aan te bevestigen. Het is aangeraden om boven de bullet weight en onder het kraaltje een stopper te plaatsen om je knopen te beschermen. Onder het kraaltje bevestig je een kleine tonwartel.
Pak een stuk fluorcarbon onderlijn (0.20 – 0.30mm) van ± 50 – 80cm voor de offset haak met kunstaas aan te bevestigen. De lengte van de onderlijn kan je variëren, hoe langer de onderlijn, hoe langer het zweefmoment van het kunstaas.
welke softbaits gebruik je?
Voor de Texas en Carolina rig is er een ruim assortiment aan softbaits in alle maten en vormen. Vaak worden creature baits gebruikt, dit zijn imitates van kreeftjes of insecten, maar ook shads zijn perfect te gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer softbaits op de markt met reeds een inkeping in de buik en rug. Door de inkeping in de rug zit de haakpunt opgeborgen in de shad, waardoor je minder rapt vast komt te hangen. De inkeping in de buik zorgt er dan weer voor dat de haak makkelijker uit de softbait komt bij een aanbeet.
Vooral voor de Carolina rig gaat de voorkeur uit naar drijvende softbaits. De softbait zal dan nagenoeg gewichtloos achter de bullet weight aanzweven, dit maakt het super effectief.
Tip: is de softbait sterk drijvend, verzwaar dan de haak met wat Tungsten putty. Op deze manier dwarrelt die langzaam naar de bodem.