ElaZtech van Z-Man: Wat maakt het speciaal?
In de wereld van het sportvissen heeft innovatie geleid tot een scala aan verbeteringen in uitrusting en technieken die de vangstkansen aanzienlijk vergroten. Toch blijft de basis van vele aassoorten grotendeels onveranderd sinds de creatie van de eerste kunstmatige worm door Nick Creme, zeventig jaar geleden. Deze werd gemaakt van vinyl plastic, oliën en pigmenten, en zette de softbaitindustrie in beweging. In tegenstelling tot de voortdurende ontwikkeling in andere vismaterialen, wordt er in de softbaitindustrie vaak nog steeds polyvinylchloride (PVC) gebruikt.
Aan de andere kant streefde een visgerei bedrijf in South Carolina naar een vernieuwende benadering in de ontwikkeling van softbaits. Na meerdere pogingen en verbeteringen was het op 5 mei 2005 dan eindelijk zover: de eerste batch van een nieuw soort aas kwam uit de mallen. Deze ontwikkeling kwam niet zomaar tot stand; na drie jaar van onderzoek en ontwikkeling had Z-Man Fishing, toen de grootste producent van siliconen kunstaas skirts, een baanbrekend product gecreëerd. Een belangrijke motivatie was de wens om een milieuvriendelijke substantie te vinden die PVC-aas zou overtreffen in prestaties.
Kerninzichten
- Zeventig jaar na de creatie van de eerste kunstmatige worm door Nick Creme is PVC nog steeds het hoofdbestanddeel van vele softbaits.
- Bij Z-Man Fishing is een milieuvriendelijk en revolutionair softbait-materiaal ontwikkeld genaamd ElaZtech.
- Deze ElaZtech-aasjes bezitten unieke eigenschappen zoals drijfvermogen en elasticiteit, wat leidt tot een verbeterde viservaring.
ElaZtech: Een Milieuvriendelijk Alternatief
PVC (polyvinylchloride) en ftalaten worden vaak gebruikt in de productie van softbaits voor de visserij. Deze stoffen blijken echter milieuschadelijk te zijn, omdat ftalaten als weekmakers giftige chemische stoffen bevatten die uit sommige producten kunnen lekken en gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.
ElaZtech, een thermoplastisch elastomeer (TPE), biedt een alternatief dat vrij is van giftige ftalaten. TPE's worden vervaardigd uit niet-reactieve harsen en worden ook gebruikt in producten die in nauw contact komen met voedsel of de huid, zoals cosmetica en medische apparatuur.
ElaZtech-aas is opmerkelijk duurzaam, kan zich uitrekken tot wel twaalf keer zijn oorspronkelijke lengte zonder te scheuren, en is volgens sommige vissers goed voor het vangen van talloze vissen met één enkel stuk aas. Het natuurlijke drijfvermogen van ElaZtech-aas geeft het onderwater een levendige actie, wat het aantrekkelijk maakt voor vissen.
Daarnaast zorgt de transparantie van ElaZtech ervoor dat producenten veel vrijheid hebben in het toevoegen van kleuren en patronen, wat resulteert in een variëteit aan opvallende en unieke opties voor vissers. Sommige varianten van ElaZtech-aas worden verrijkt met zout om gewicht toe te voegen voor gieten, of om de smaak en textuur te verbeteren, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht op vissen.
Bij het opbergen van ElaZtech-aas moet echter rekening gehouden worden met het feit dat het reageert met conventionele PVC-aas en daarom gescheiden moet worden bewaard. Dit kan gemakkelijk door het aas in de originele verpakking te bewaren.
Samengevat biedt ElaZtech aanzienlijke voordelen voor de visserij zowel op het gebied van milieu als vaardigheden in het water, en zet het de norm voor wat modern kunstaas kan zijn.
Belangrijke punten:
- PVC en Ftalaten: Traditionele aassoorten bevatten vaak schadelijke chemische stoffen.
- ElaZtech: Biedt een veiliger, duurzaam alternatief dat niet giftig is en is gemaakt van niet-reactieve harsen.
- Duurzaamheid en actie: ElaZtech-aas is uiterst rekbaar en heeft een levendige, natuurlijke actie in het water.
- Kleur en design: Transparante ElaZtech laat toe dat aas in diverse kleurpatronen wordt geproduceerd.
- Zoutverrijking: Voor werpgewicht en attractie, sommige ElaZtech varianten zijn preloaded met zout.
- Opbergen: Vereist enige zorg om interactie met PVC-aas te vermijden. Bewaar het appart!